Status norsk MMA - lettvekt

Joachim-Tollefsen.jpg

Norsk MMAs paradegren har jo vært lettvekt. Rundt sytti kilo har vi hatt noen av våre største pionerer med Joachim «Hellboy» Hansen i front selvsagt!

Mange av norske utøvere har hevdet seg godt i vektklassen, og aller mest som nevnt - Joachim Hansen.

Joachim er fremdeles eneste nordiske MMA-utøver som har vært ranket nummer én i verden i sin vektklasse. Det kom etter hans episke kamp mot verdenseneren Takanori Gomi i 2003:

Han satte standarden for norsk MMA og inspirerte både sin samtids og fremtidens norske utøvere og tok ikke bare VM-beltet i Shooto, men også i Dream over en annen legende i Aoki og imponerte i minneverdige kamper mot toppfightere som Hayato Sakurai, Yves Edwards, Caol Uno, Eddie Alvarez, Gesias Cavalcante, Tatsuya Kawajiri og Rumina Sato.

På samme tid slo også Thomas Hytten seg fram i europeiske show og tok hjem datidens mest prestisjefylte europeiske tittel i MMA med 2 seire på samme kveld i EVT i 2005:

Etter disse to nybrottsmennene kom neste generasjon lettvektere fra det norske miljøet inspirert av sine forbilder.

Aron Jahnsen var en av Hansens protesjéer:

Han møtte jo selveste Conor Mcgregor i Cage Warriors også.

Kuba Grzegorzek trente også under Hansen og bet godt ifra seg:

Han gikk også en ordentlig krig mot en ung Marc Diakiese som nå er en av de kvasseste i UFC og tvang fighteren fra England til å bryte for å unngå Kubas skumle southpawboksing.

I Trondheim trådte to lettvektere frem under Jakob Løvstads banner.

Henning Svendsen skulle etter karrieren bli primus motor innen forbundet vårt, men var en hard mann i buret før det:

Og Thomas Rønning Formo som senere skulle starte MMA Trondheim/Evolve Academy sammen med Emil Weber Meek:

Thomas kvalifiserte seg jo til en deltakerplass på TUF, men røk korsbåndet rett før avreise dessverre.

Hvordan står det til i norsk MMAs historisk beste vektklasse i dag? Vi har jo en overflod av utøvere nå og kan kanskje ikke nevne alle.

Den som har konkurrert på det høyeste nivået per i dag er Alexander Jacobsen fra Bergen MMA. Han kom fra boksesporten der han kjempet seg til en nordisk gull og har gått mot noen av de beste i Vesteuropa på Cage Warriors og fikk gå mot Chris Fishgold om lettvektstittelen der.

Men fra amatørsiden av sporten har flere nye talenter også kommet opp og fram.

Fremst blant dem er nok Joachim Tollefsen. En gigantisk lettvekter på 188cm med giftig grappling og dødelig thaiboksing. Med en bronse i bagasjen fra IMMAF sitt VM i 2014 gikk han proff og har utmerket seg såpass at han er blitt fast treningspartner til danskenes OL-sølvmedaljør i bryting Mark O. Madsen som er ubeseiret i MMA og 2-0 i UFC:

Men på full fart frem er også hans klubbkamerat fra Frontline Academy OJ Mandt Johnsen:

Og Rogalands Geir Kåre Cemsoylu Nyland som tok sølv i IMMAF EM i 2015 gjorde sin proffdebut i fjor og er på jakt etter fler kamper!

Og man kan ikke glemme Emran Sakhizada og Mohamad Zarey som begge planlegger å kutte ned til lettvekt for sine neste kamper:

På amatørsiden har vi jo også mange spennende utøvere og vi kan i dag annonsere at Battle Arena Norges NM-mester i amatør lettvekt Eric Mambo fra Frontline Academy skal forsvare tittelen sin mot NM-mesteren i kickboksing Sebastian Fossen fra Bergen MMA på Battle Arena 13. mars! To av våre aller beste!

Det kan bli litt av en fight, og fremtiden til norsk lettvekt ser veldig lys ut!