En guide til hvordan man starter med MMA

MMA er verdens mest voksende sport for tiden. Stadig fler og fler får øynene opp for denne morsomme og kanskje litt brutale sporten. Sannheten er at den ikke er så brutal som man skal ha det til.

(Skrevet av MMAblogg.no)

Til tross for at det enda ikke er lovlig å gå profesjonelle MMA-kamper i Norge vokser sporten mer og mer for hver dag. Mange sitter kanskje med spørsmålet om MMA er noe for meg? Er det kanskje for brutalt? Hvor begynner man, og hva trenger man av utstyr? Alle disse svarene skal du få her

Er MMA noe for meg?

Mange sitter kanskje med følelsen av at man har lyst til å prøve MMA, men samtidig tenker at man enten ikke er god nok, eller at MMA virker litt brutalt. Hva hvis man blir knocka ut på trening eller må «tappe» ut på første trening? Sannheten er at MMA ikke er skummelt i det hele tatt. Første gang jeg dro på en MMA trening tenkte jeg at «shit, nå får jeg juling». Der tok jeg grundig feil. MMA-miljøet er ofte veldig hyggelig, og folk respekterer at du er ny.

I Norge er det slik at de fleste MMA-gyms har en god blanding av nybegynnere og viderekommende. De viderekommende tar ofte hensyn og tilpasser at du faktisk er ny. Min aller første MMA trening for mange år siden besto av diverse øvelser samt grappling i nesten to timer. Jeg måtte tappe ut sikkert 10 ganger. Dette er helt greit. Det første man lærer er at det er greit å tappe ut, eller si ifra når det er nok. Gjør man ikke det lærer man raskt på den harde måten. Dette i form av skader eller at man rett og slett svimer av.

Til tross for at jeg så på meg selv som ok trent på grunn av fotball og andre idretter igjennom årene lærte jeg rimelig fort at MMA-kondis og annen kondis er to forskjellige verdener. 
Det er greit å ikke være den beste på trening det første året. Kanskje må man også regne med å være en av de dårligste i en lengre periode. En ting er helt sikkert, og det er at læringskurven i denne sporten er helt ekstremt bratt. Du lærer mer og mer for hver eneste trening. Plutselig begynner det en ny nybegynner på samme trening, og det er først da du skjønner hvor langt du har nådd. 

Hva om jeg ikke er sterkt, høy, godt trent, jente, eller drevet med kampsport før? Det gjør absolutt ingen ting! Man skal ikke være redd for å ikke ha nok erfaring. Mange blir med på MMA trening for aller første gang uten noen erfaring i annen idrett. Felles med disse personene er at de forelsker seg i sporten nesten med en gang. Ja det er kanskje kjedelig å bli dominert på de første treningene, men første gangen du vinner er sparringsrunde eller får en annen til å tappe ut på trening er en følelse som ikke kan beskrives. 


Jeg har hørt flere ganger at «Jeg er jente, jeg kan jo ikke drive med MMA». Dette er rimelig tull. Ja jenter har ikke alltid samme fysikk som gutta, men tro meg når jeg sier at jenter kan fint bli like gode som gutta på mange områder. Jeg har selv vært vitne til jenter som tapper ut gutter som er langt større enn seg selv. Det er også langt færre jenter enn gutter som driver med MMA, så potensialet til å nå høyt innen kort tid er til stede. 

Hvordan finner jeg ut hvor jeg skal starte?

Det finnes mange lokale treningssenter eller aktører som driver med MMA. Dem er ikke alltid like lett å finne, men med litt research finner du nok noe i nærheten av der du bor. For nybegynnere er det egentlig bare å ta kontakt med ansvarlig og spørre om en prøvetime. Det er nok ganske logisk at du har spørsmål som «hvor høyt er nivået?» eller «er jeg god nok til å bli med?». Dette kan kontaktperson svare deg på.

De aller fleste tar i mot nybegynnere med åpen hånd. Man skal likevel være noe skeptisk til å bare valse rett inn i en MMA-gym. Dessverre er det slik at ikke alle er like flinke til å tilrettelegge for nybegynner. Noen steder har også dårlige rutiner på sikkerhet når det kommer til sparring. Jeg har selv sett steder som sparrer med tynne hansker og uten hjelm gjentatte ganger i løpet av kort tidsperiode. Dette er idiotisk og veldig lite profesjonelt. Heldigvis blir fler og fler oppmerksomme på viktigheten av å trene riktig. 


Noen ganger kan det hende at stedet du trener MMA på rett og slett ikke passer for deg. Personlig var jeg veldig heldig når jeg begynte fordi kjemien og den psykiske biten mellom trener og utøvere var veldig god. Man ble behandlet med respekt og folk tilpasset seg etter nivå. I ettertid har jeg vært innom flere andre aktører som driver med MMA, noen har vært gode, mens andre har jeg måtte slutte i tidlig. Dette fordi klubben ikke hadde det som passet for at jeg skulle utvikle meg. Dette hender dessverre av og til. Når man har kommer seg over nybegynnerstadiet er det ikke alltid nivå eller treningsmetode passer for din egen utvikling. 

Hva om jeg ikke er godt trent, eller har dårlig helse?

Det gjør ingen ting. Mange som begynner med MMA har ikke nødvendigvis god helse eller er godt trent. Jeg har selv trent med personer som ser ut som dem kommer rett ut fra en kebab-sjappe. Likevel er det disse personene som overrasker meg mest hver gang. Ikke bare har man stort utviklingspotensialet om man er dårlig trent fra før, men man finner også metoder som fungerer for seg selv. Det er ingen fasit på hvordan MMA skal trenes eller hvordan man skal f.eks. bryte på bakken. Man finner det som passer for sin egen kropp, bakgrunn, helsesituasjon osv.

Man trenger heller ikke ha en helsesituasjon som tilsier at man noen gang skal bli proff. Personlig har jeg selv lagt proffdrømmen på hylla for lengst av helsemessige årsaker. Det betyr ikke at man ikke kan trene, trene andre, eller være over gjennomsnittet engasjert i MMA fordet. Det viktigste er å komme seg på MMA trening og se om det er noe for deg. Vær åpen og ikke gi opp dersom du ikke ser progresjon med en gang. 

Hva slags utstyr trenger jeg?
Dette varierer mye fra hvordan det trenes MMA der du trener. Noen steder har mye fokus på sparring, mens andre steder ikke har like mye. Fullkontakt sparring krever mye utstyr og en del investering. Uansett om klubben din har mye sparring eller ikke er det en ting du må skaffe deg rimelig kjapt og det er tannbeskytter. De fleste gode klubber krever at du skal ha tannbeskytter til og med når du skal grapple. Ikke fordi grappling i seg selv er veldig voldelig, men fordi man fort kan få albuer, kne eller andre saker i fleisen uten at motparten egentlig mente det.

Det er kjedelig å måtte reparere tennene hos tannlegen fordi man får en uforskyldt albue i kjakan. Dyrt er det også. En tannbeskytter derimot koster ca 100kr og oppover. Det er absolutt verdt investeringen. Det er også å anbefale å kjøpe seg noen gode boksehansker eller MMA hansker man kan bruke på sekk eller pads. Dersom man vil forbedre teknikken sin stående er det slik at man må tilbringe mange timer på pads og boksesekk. Gode solide hansker er viktig både for å unngå slitasjeskader, men også for at dem ikke skal gå i stykker etter noen måneder. Personlig har jeg kjøpt både billige og dyre alternativer.

Det ble rask lærdom i at kvalitet faktisk koster litt mer. Det er likevel verdt det. Videre finnes det masse interessant utstyr man kan kjøpe seg. Hjelm, leggbeskyttelse, magebeskyttelse, ørebeskyttelse, ja alt mulig egentlig. Dette kjøpes inn etter behov og utvikling. Hjelm er likevel å anbefale. Dersom man etter hvert har lyst til å sparre mot noen litt hardt er hjelm et must! Ikke gå i fella å tro at du er tøff dersom du ikke bruker hjelm, det får du bare svi for i etterkant. Man kan også ta strikingen til et høyere nivå ved å kjøpe seg boksesensorer man har under hansken når man bokser. Disse måler antall slag, styrke, hastighet osv. (Les anmeldelse av dette produktet her).

Kom deg på trening!

Så hvis du sitter inne med spørsmålet om MMA er noe for deg, så se å kom deg på en trening! Jeg kan nesten garantere at du ikke vil angre. Enten finner du ut at dette ikke er noe for deg, eller så blir du bitt av basillen du også. MMA er en morsom sport med en ekstrem høy læringskurve. Det er en kilde til å bli godt trent, samtidig som man har mye moro. Man trenger ikke å slåss mot andre for å trene MMA heller. Mange trener MMA for å bli bedre trent, ikke gå kamper. Sannheten er at MMA trening på nybegynnernivå består av svært lite nærkamp og sparring. Samholdet på trening er ofte bra, og miljøet i det fleste MMA klubber overrasker dem aller fleste.