Martin Aftret: - Det viktigste jeg har lært er å stole på ferdighetene mine.

Martin Aftret er klar for Gorilla FC 2.

Tittelkamp! Det er 77-kilostittelen i amatør på GFC det gjøres opp om! Fortell oss hva du føler nå som du har fått sjansen til å vise deg frem i en tittelmatch der?

Det alltid kult å gå tittelkamp. Ikke at jeg trenger ekstra motivasjon men kombinasjonen av at det er siste kampen, og at det er en tittelkamp, gjør det litt ekstra spesielt. Dette er faktisk den andre tittelkampen jeg har, så jeg er mest spent på hvordan det føles å gå siste kampen. Den første var i Battle Arena mot Aleksander Hallafors, håper på bedre resultat denne gangen. Men den gangen var det min andre MMA-kamp så er litt mer klar denne gangen.

Fortell oss motstanderen din? Dette blir jo et nordisk oppgjør mot en dyktig svenske?

Å gå mot nordiske fightere er jo heller ikke noe nytt for min del. Har såklart sett på kampene han har hatt, og han gjør en del ting som blir veldig interessant å se hvordan jeg matcher opp mot han. Men jeg vil jo heller ikke si for mye om hva det er jeg ser akkurat og hvordan jeg tenker å løse problemene han presenterer. Men jeg liker veldig godt matchupen!

Fortell leserne våre om deg selv, hva er din sportsbakgrunn og hvor lenge har du trent og konkurrert i MMA?

Så jeg er en 28 år gammel trønder. Jeg har deltatt i organisert idrett siden jeg var 6 år, og vært aktiv hele livet. MMA har jeg holdt på med i litt over 7 år nå, og selv om jeg ikke har trent kampsport før det så har jeg veldig mye konkuranse erfaring og allsidig treningserfaring fra før. Jeg startet med fotball når jeg var 6 og langrenn når jeg var 7. Holdte på med begge til jeg var rundt 15. Da gikk jeg over til svingdansing og landeveissykling, og deltok i ritt og danseforestillinger om hverandre. Etter det hadde jeg en noen år hvor jeg mistet treningsgleden før jeg fant MMA. Hele denne tiden har jeg også gjort noen aktiviteter på siden bare for gøy, som et par marathon, klatring og diverse friluftsliv som toppet seg da jeg besteg matterhorn med faren min. Men ja, jeg hadde 3 år uten trening nesten i det hele tatt mellom 18 og 21. Hvor jeg ble veldig hekta på gaming og livet mitt holdt på å dette sammen helt. Så for min del var det ekstremt viktig å komme inn i dette miljøet, for å ha noe meningsfullt å bli bedre på. Jeg tok mindsettet jeg hadde i gaming og plasserte det i mma i stedet, så på sett og vis kan du si at jeg spiller MMA nå. Og det beste med det er det følger med veldig mye annet bra, som gode vennskap, en god lagånd innenfor klubben, og gode arbeidserfaringer også gjennom å holde gruppetimer og PT timer for nye fightere. Noe jeg tenker å fortsette med lenge etter jeg legger opp selv.

Hvordan har oppkjøringen vært? Du trener jo på en av Norges mest kjente gym med mange bra utøvere?

Oppkjøringen har vært bra, men du vet hvordan det er. Formen er på plass nå, og føler meg klar. Men oppkjøringen til kamp er alltid en hard prosess, som fører til småskader og sykdom hvis man ikke er forsiktig. Så noe må man alltid jobbe rundt. Og jeg har gode coacher i Thomas Formo og Martin Kiss som ser til at jeg tar vare på meg selv. Thomas har bra med kamp erfaring selv så det er fint å ha gode forbilder innenfor klubben. Det skal sies at mange av de som var gode fightere i klubben vår la opp og flyttet under covid-tiden, så vi har hatt en liten gjennoppbyggingsperiode etterpå, for å få konkurranse teamet vårt tilbake dit det var. Men vi er godt på vei nå, og jeg håper at jeg etterhvert kan bli ett forbilde for den neste gruppen med fightere fra gymmen vår. Slik som Thomas Formo, Gard Olve Sagen og Tian Olsen blant andre har vært for meg.

Du har jo konkurrert i noen år nå? Hva tenker du om fremtidig proffkarriere og hva er det viktigste du har lært av å konkurrere som amatør?

Ja, jeg begynte å konkurrere etter 2 år innenfor sporten så har vært her noen år nå. Det viktigste jeg har lært er vel å stole på ferdighetene mine, og det å jage mindsettet som kreves for å presse mine styrker på motstanderen min. Jeg har flere tap en seiere, men de fleste var veldig tette avgjørelser. Når jeg vinner er det fordi jeg ikke lar kampen skje, men tar føring for å få kampen dit jeg vil ha den. Noe som kan være vanskelig å skjønne når du ikke har konkurrert mye i sporten. Jeg hørte kommentatorene ofte si "han gjør de riktige tingene i denne posisjonen" men likevel tape kampene fordi jeg ikke skulle vært i den posisjonen i utgangspunktet. Jeg er 28 år og fortsatt amatør og jeg har jobbet som stillasmontør mesteparten av konkurranse tiden min, så jeg er usikker på hvor lang proffkarrieren min blir med tanke på slitasje på kroppen. Men jeg har helt klart som mål å gå noen proffkamper før jeg gir meg og se hvor langt jeg kan nå, og om jeg kan lære det jeg trenger for å ha suksess som utøver i tide.

GFC skal jo igjen vises på direktesport.no. Hva er dine tanker om hva direktesport.no sin satsing på norsk MMA har betydd for sporten i Norge?

Dette er jeg ikke noe ekspert på, men jeg har jo sett hvor mye nærmere vi er ett norsk amatør mma stevne nå enn når jeg begynte for 7 år siden. Mye av det som forhindrer folk i å akseptere denne sporten er jo at det er uvant for folk flest å se slike sporter i Norge så folk avviser det med første øyekast heller enn å sette seg inn i hva som faktisk foregår innenfor miljøet. Å ha Norsk mediedekning for sporten er da åpenbart ekstremt viktig for fremtiden til sporten innenfor landet, så jeg setter veldig pris på alt som får oss i den retningen slik at jeg kanskje kan gå en kamp i Trondheim på hjemmebane en gang. Det hadde vært kult!

Hvem andre fra klubben din er det vi må følge med fremover? Dere er vel eneste norske klubb med 3 sølv fra VM i amatør?

Så som sagt er det stor utskifting av konkurranse utøvere på gymmen vår nå. Tian konkurrerer fortsatt for oss. Så jeg håper at han kan få en bra proffkarriere i noen år. Utenom det så har vi samboeren min Anna Boldireva, som har trent MMA i litt over 3 år men er 4-1 som amatør. Recorden hennes er litt vanskelig å så oversikt over siden kampene har vært i Finland, Sverige og England, men ja. Hun er faktisk 4-1. Knut som også går på kortet her er i hvert fall et beist på matta så jeg er veldig spent på å se hvordan han kommer til å gjøre det i kamp. Clifford Wright (eller CJ) er også en på som trener på gymmen vår nå med ekstremt potensial. Anbefaler å sjekke ut kampen hans fra carelia fight night på youtube. Det er så klart flere jeg kunne nevnt også, men de er de første som kommer til tanke.

Noen eller noe du vil nevne helt til slutt?

Haha jeg kan snakke mye så lenge jeg får meg ett tema å gå inn på men åpne spøsmål gjør meg litt sjenert. Jeg vil helst bare takke alle som kommer på klubben hver dag og gjør Evolve Academy til det beste stedet å være for meg hver dag. Satser på at jeg kan representere oss godt i denne kampen!