Torbjørn Madsen: - Jeg er bare interessert i å gå kamper mot solide motstandere

38016090_10160660255315537_3371445487935684608_o.jpg

Vi har snakket med en av Bergens få profesjonelle MMA-utøvere.

Fortell oss om ditt afrikanske eventyr? Ikke mange fightere som får muligheten til å reise ut og kjempe i EFC?

- Det var et gamble som betalte seg å flytte et halvt år til Cape town i forbindelse med praksis i psykologistudiet. Jeg var reiselysten og valgte Sør-Afrika fordi manageren min tidligere hadde hatt kontakt med EFC, og jeg følte jeg kunne ha gode muligheter til å få en kamp eller to der dersom logistikken var litt enklere tilrettelagt. Jeg tok raskt kontakt med det beste gymmet i byen, og etter andre treningsdag spurte treneren om jeg kunne være interessert i å fighte for dem. Så etter en del frem og tilbake med EFC ble det booket en kamp der nede. Det ble en del frustrasjon med motstandere som trekker seg, etc. Så vi endte opp med en motstander av litt lavere kaliber enn jeg egentlig var giret på. Men sånn er fight gamet. Når det kom til stykket var jeg mest happy med at det ble en kamp på et såpass ok event. Egentlig skulle vi ha en kamp til for EFC. Praktiske årsaker gjorde, til min frustrasjon, at det ikke lot seg gjennomføre.

Bergen har et blomstrende MMA-miljø nå med Alexander Jacobsen, deg selv, Espen Kolltveit, Nix Bujakins m.fl. som representerer byen i buret. Hva vil du si er kjennetegnet til Bergens MMA-miljø?

- Ja, i takt med sporten sin vekst i Norge generelt ser vi flere og flere fightere fra Bergensområdet. Jeg mener vi fortsatt har en vei å gå i forhold til eksempelvis Oslo. Utfordringen er nok at kompetansen er litt for spredt mellom klubber. Vi har til gode å danne en mannsterk gjeng aktive fightere jamfør det som er på Frontline Academy i Oslo. Men et sted må det begynne. Vi ser at Bergen Grappling har produsert en del fightere, ofte i samarbeid med Bergen MMA, som også har noen yngre up and comers. Jeg ser tror også at 10th Planet Bergen kan produsere mye bra, under Frode Nilsen. Det er selvsagt ingen tvil om at det er Alexander Jacobsen som er det største navnet i byen, og nivået på seriøsiteten hans er noe jeg tror alle vi andre her i miljøet her borte lærer av.

Du er kjent som et arbeidsjern på trening. Hvordan ser en treningsuke ut for deg?

- Det varierer mellom perioder. Jeg er alltid aktiv i trening, men uten en booket kamp ligger det som regel på 8-12 treninger i uken. I intense perioder går dette gjerne opp mot 12-15 økten, men disse er gjerne noe kortere. Jeg har alltid opplevd at kondisjonen har vært helt essensiell for min del så det blir en del økter som spesifikt går på dette. Striking er som regel på Bergen MMA/Bergen Kickboksing. Grappling kjører jeg på Bergen Grappling. Kondis, styrke og stretch/skadeforebyggende på treningssenter. I tillegg blir det mange løpeturer opp fjellene rundt byen. Intensiteten på øktene må nødvendigvis variere en del. Jeg har klart å unngå de kjipe skadene ved å roe ned når kroppen hangler, men det blir jo tidvis litt kalkulert risiko.

Det er alltid noe mytisk med statusen som ubeseiret, men det kan også føre mye press med seg. Har du noen tanker rundt dette?

- Det er noe jeg har et ganske avslappet forhold til. Klart, jeg liker ikke å tape. Men realiteten er jo at det er små marginer, og jeg opplever ikke at det er spesielt konstruktivt å legge for mye press på noe en bare i begrenset grad kan kontrollere. Jeg tenker at hver kamp blir som om en er 0-0. Tidligere statistikk kommer ikke til å bety stort så snart burdørene smeller igjen. Hver kamp får telle for seg. Statistikk er primært for promotører og media.

Føler du at din fagbakgrunn hjelper deg i denne sporten der mentale forberedelser omtrent er like viktige som de fysiske?

- Jeg vet ikke. Det kan lett bli litt pretensiøst å anta at en har et eller annet overtak i den delen. Jeg opplever kanskje det kan hjelpe litt i høystress perioder som kampuken og oppkjøring. Jeg opplever at det hjelper å ha et avklart forhold til hva som er, og ikke er, viktig/konstruktivt å fokusere på i slike perioder. Utover dette så har jeg ikke en stor formening om hvorvidt jeg har et stort utbytte av det selv.

Har du en match i horisonten eller venter du på tilbud?

- Det har vært særlig en kamp som det har vært mye frem og tilbake med. Den er enda ikke avklart, så jeg må holde kortene relativt tett til brystet. Men jeg vil uansett være aktiv det neste halvåret. Ideelt sett vil jeg ha minst to kamper, men jeg har jo blitt vant med at det er tricky å få booket motstandere. 

The Ultimate Fighter rusler og går ennå. Er dette noe du kunne tenkt deg å prøve om din vektklasse kom opp?

- Jeg er i utgangspunktet ikke så lysten på å være med i sånne typer realityprogrammer. Jeg skjønner at det kan være et bra karriærespringbrett, men jeg har slått det litt fra meg for min del.

Hvordan ønsker du å utvikle deg teknisk fremover? Hva trengs å justeres på?

- Det meste. Jeg rister på hodet hver gang jeg ser en av mine egne kamper. Men særlig boksingen/kickboksingen. Jeg har slått meg til ro med at jeg aldri blir en high-level striker, men jobber med å få en habil striking som kan passe inn i stilen min. Grapplingen er grunnpilaren i gamet mitt, og noe jeg alltid jobber med. Men jeg opplever at jeg kunne studert gamet og jobbet med teknikken i 100 år og allikevel ikke vært fornøyd. 

Hva er dine kortsiktige og langsiktige mål i sporten?

- Veien blir til mens en går den, for min del. Jeg er bare interessert i å gå kamper mot solide motstandere. Større kamper gir kulere opplevelser. Kjedelig svar, men jeg er jobber bare hardt for kampene og tar mulighetene etterhvert som de er innenfor rekkevidde.

Helt til slutt, er det noen du vil takke eller nevne i forbindelse med intervjuet?

- Bergen Grappling er mitt hjem som utøver. Gjengen der er alltid enormt støttende. Bergen MMA/Bergen Kickboksing er gode ressurser for meg i utviklingen. Ellers har Pride Fighting Academy i Cape Town vært gull det siste halvåret. Gutta på Bergen Barberstue er alltid lojale sponsorer. Hele gjengen fra MMA miljøet i Bergen. Bortsett fra Edvin Eldholm som flyttet til Oslo. Han kan fuck off (ler).