Katharina Thanderz: - Jeg har alltid vært fascinert av MMA

katharina.png

Katharina Thanderz er norges neste store boksetalent, og 29. juni går hun kamp i Spania.

For de av våre lesere som ikke har holdt seg oppdatert: kan du presentere deg selv, utøveren Katharina Thanderz?

- For de som ikke kjenner meg, så heter jeg Katharina Thanderz. Jeg er 29 år, og har holdt på med kampsport i 11 år. Jeg ble født i Oslo,  og er oppvokst delvis i Norge, og delvis i Spania. Jeg jobber per dags dato også som megler der jeg bor i Spania, og selger hus til nordmenn som ønsker seg en bolig i varmen. 

Som Brækhus og Klitschkobrødrene har du kickboksingbakgrunn. Hvordan vil du si det har påvirket din kamp- og treningsstil?

- Når jeg valgte å gå over til Boksing, så forsto jeg ganske fort at jeg måtte forandre en del ting med stilen min, og at jeg hadde mye jobb foran meg. I starten tenker man at det blir en "lett" overgang, og at det kun dreier seg om å unngå å sparke. Etterhvert så ser man at boksing er en helt annen sport på mange måter. Alle slagene blir "konsentrert" fra livet og opp, og man slår med en helt annen slagkraft fordi man lærer å bruke bena og hoftene på en annen måte. Det blir mye "trykk" i slagene, og man forstår fort at man må bruke hodet for å bli truffet minst mulig, og helst ikke ende opp i den "krigingen" så ofte som man gjør i kickboksing.

- Jeg måtte gå fra å være enn mer stillestående fighter til å måte lære meg å bevege hodet, forbedre fotarbeidet mitt, bli mer fleksibel i overkroppen for å unngå slag. Jeg konkurrerte nesten ikke i amatør når jeg drev med kickboksing, og det var flest K1-kamper jeg gikk, alle disse uten beskyttelse. Det er en ting jeg mener jeg har tatt med meg fra denne bakgrunnen, og det er nok noe som jeg av og til savner å se i boksing, og det er den ekte "fighterspiriten". Det å fortsette når du egentlig tror du ikke har mere å gå på, og allikevel bare kjøre på. 

Du har en match rett rundt hjørnet. Hva kan du fortelle oss om motstanderen din og oppkjøringen fram til den?

- Motstanderen min heter Tamara Núñez, og hun kommer fra Argentina. Argentina er det landet i verden med flest registrerte kvinnelige proffutøvere i boksing, og også det landet med flest mestere i forskjellige klasser. Generelt er det jenter med et svært høyt nivå i dette landet. Jeg har studert henne en del nå, og har sett at hun er en dyktig bokser. Etter de kampene jeg har sett av henne, legger jeg merke til at hun aldri bokser likt. Det vil si at hun har en høy kapasitet til å tilpasse seg til de motstandere hun skal møte, og det gjør alltid ting vanskeligere for de som møter henne.

- Personlig ser jeg på denne kampen som en kjempemulighet og ikke minst en god utfordring i min karriere til nå. Det vil bety mye for meg å vinne den kampen, og jeg tror også det er viktig å møte folk som er på likt nivå som en selv. Dessverre er det vanlig i boksing at man mange ganger møter motstandere som er ment for at hjemmebokseren skal vinne. Blir det for mye av slike kamper, ender det opp med veldig lite troverdige recorder som ikke gjenspeiler nivået til bokseren.

Vi MMA-interesserte har jo sett hvordan boksing har virkelig begynt å gjøre sitt inntog i verdenstoppen i MMA med Holly Holm, Alexander Gustafsson, Frankie Edgar m. fl. som inkorporerer boksing i stor grad i sin stil. Hva er etter din mening mening de viktigste elementene man kan dra med seg fra boksingen og inn i MMA og andre fullkontaktkampsporter?

- Personlig tror jeg at om man er en bra bokser i en MMA kamp, er dette en vanskelig utøver å vinne over. Hvis man har bra egenskaper som bokser i en MMA kamp, vil man ha evnen til å kunne enklere unngå å gå i bakken, man får en helt annen slagkraft, og vil ha mye større sjanser for å vinne på knockout. 

- Hvis jeg skal svare på hva jeg mener MMA kan lære av  boksing, så ville jeg svart at jeg mener MMA kan lære av boksingen sin sportserfaring. MMA kan derimot lære boksing mye om å lage show rundt et stevne, bygge profiler og utvikling av konseptet. Der har boksing stått stille i mange, mange år.

Det er jo en underskog av nye talenter som har søkt seg inn til boksing i dine og Cecilias fotspor. Hva er ditt beste tips til dem for hvordan de skal få maksimalt ut av sitt personlige potensiale i trening og kamp?

- Først og fremst er det viktig å virkelig vite at man vil gå for det. Når man først har bestemt seg for det, er det like viktig å vite at det ikke alltid kommer til å være en dans på roser, og at man før eller senere kommer til å kjenne at motivasjonen går ned. Det er da det er viktig å bevise for seg selv at man er en ekte "champion", og at man velger å jobber videre. 

- Samtidig vil jeg alltid tipse om å være omringet av et godt team. Behandle teamet sitt på den måten de fortjener, og huske at kampsport på mange måter er "teamwork". Når man klatrer opp, er det mange som mister seg selv, og for å kunne nå toppen, er det viktig å ha bra folk med seg, være ydmyk, takknemlig, å nyte hver eneste dag på trening.

- Man må ha mål, tro på dem, og samtidig aldri glemme å ha det gøy på trening. Når årene går forbi,  og man ser på gamle bilder, er det alltid det man husker. Hverdagsbiten på trening, de du har trent med, de harde treningsøktene, de gangene man slet med vekten, osv osv. 

Hva kan du fortelle oss om dine mål for fremtiden? Er det noe spennende du har i siktet?

- Det er mye spennede på gang. Målet mitt er å møte de jentene som holder på VM-beltene i min vektklasse (superfjærvekt). Per i dag er disse beltene veldig spredt og det er allerede forhandlinger på gang slik at jeg kan møte de før eller senere. Om det blir allerede til høsten eller i starten av neste år får vi se. Det er det jeg sikter mot. I mellomtiden konsentrerer jeg meg om mine neste kamper som er nå 29. juni i Spania og 6. oktober i Oslo. 

Og etter at Holly Holm forlot boksing, Germaine De Randamie forlot kickboksingverdenen og Joanna Jedrzejczyk thaiboksing så er det jo mange norske fans som lurer på om du også har lekt med tanken på å gå til MMA? Du behersker jo to av de primære ferdighetsnivåene i MMA allerede fra boksing og kickboksing?

- Jeg har alltid vært fascinert av MMA, og jeg kan godt forstå at mange har valgt å gå over fra andre kampsportsgrener. Man skal aldri si aldri, men akkurat nå er fokuset mitt på boksing, og sånn vil det sikkert bli flere år fremover. Jeg tror også det er viktg å fokusere på en ting når man vil bli best i noe. Når det er sagt, tror jeg det er mye MMA og Boksing kan samarbeide om og skape synergier. Det er viktig å støtte hverandre når man har så mye felles som Boksing og MMA. Jeg er stadig vekk på forskjellige stevner der det går thaiboksingkamper, mma kamper og boksingkamper. Man har alltid noe å lære av andre.

Helt til slutt, har du noen du vil nevne eller takke? 

- Jeg ønsker å takke familien min som alltd støtter meg. Teamet mitt som gjør alt de kan for at hver kamp skal gå på skinner. Mine gode spartnere i Valkyria  som bidrar med å få opp karrieren min i Norge, og for at jeg kan få de beste mulighetene. Jeg vil også takke de som sponser meg, og gjør at jeg kan fokusere fullt ut på boksingen: Flytteservice AS og Merethe Mikkola, og min arbeidsgiver Per Ivar Strømsnes på Costa Blanca Booking i Albir.