Tobias Harila: - Jag älskar att fightas

pastedImage.png

Vi har snakket med en av skandinavias kommende MMA-talenter, som gjør sin omkamp mot norske Kenneth Evensen 18. august.

Du er en av svensk MMAs nye store talenter. Presenter deg selv for det norske MMA-publikummet.

- Ja verkligen. Mitt namn är Tobias Harila, jag är 24 år gammal. Jag bor i Västerås och tränar på Västerås Fight Club med Coach Jörgen Hamberg. Vi är ett litet men sammansvetsat team som hjälper varandra. Jag tror väldigt mycket på mig själv och med all rätt. Jag tränar hårt, jag tränar smart, jag är inte rädd för utmaningar. Jag älskar att fightas och jag älskar att knocka folk. Jag har en lång amatör karriär där jag har gått nästan 30 matcher och jag har avslutat de flesta av mina motståndare på KO/TKO. Jag vill gå så mycket matcher jag kan och utvecklas så mycket jag kan, och när tiden är rätt så kommer jag till de stora arenorna. 

IMMAF har gitt deg mye erfaring. Fortell oss om hvordan du har opplevd turneringsformatet der?

- Som jag sa så har jag gått mycket amatör matcher, och många av dessa inom IMMAF som är den största amatör organisationen eller vad man ska säga. Världens alla landslag tävlar där emot varandra i stora turneringar som World Championships osv. Detta är något som jag ser till en stor fördel för mig eftersom jag har så pass mycket match rutin. Jag har även gått långt i turneringarna och det kan betyda 4-5 matcher på 4-5 dagar. Det är även invägning varje dag så det är tuffare än vad folk tror. Därför har jag valt att gå ned en viktklass som PRO eftersom vi har både invägning dagen för plus att det är endast EN invägning. 
 


Din neste match er jo en rematch mot Norges Kenneth Evensen. Har du gått noen rematcher som amatør og hvordan har du eventuelt tilnærmet deg disse?

Jag ska möta kenneth i en rematch. Jag förstår att många norska fans och även kenneth blev besviken när det var över så fort och han piggnade till så snabbt. Jag vill självklart att alla norska fans ska tycka om mig så självklart ger jag dem vad dem vill se!;) Jag har gått ett par rematcher som amatör och det är alltid roligt. Det finns en kille jag har mött två gånger här hemma i sverige som jag besegrade första gången. Andra gången var jag inte förberedd eftersom min motståndare skulle egentligen möta en annan kille men han blev sjuk, så för att rädda matchkortet klev jag in och mötte honom igen....Jag vann den gången också.

Fortell oss om showet du og Evensen skal gå rematch på?

- Jag och kenneth kommer att mötas den 18. augusti på min hemma plan på vår egen gala som heter Fight Club Rush. Denna gala är det vi som håller och tidigare har vi enbart haft amatör matcher men alltid försökt hålla en hög nivå och få en bra känsla och ett proffsigt event. Denna gång kommer vi försöka slå på stort och kör även proffsmatcher. Vi har pratat mycket om det tidigare att "när jag blir proffs" så vill jag fightas på hemma plan på FCR. Jag tror detta evenemang kommer bli sjukt bra och jag tror vi kommer fylla lokalen och få en GALEN stämning här i västerås. Jag har fightas som amatör på hemma plan på FCR 1 och även då var det riktigt bra tryck i lokalen! 

Du og ditt team var jo med norske øyne veldig åpne for å ta denne rematchen. Hvorfor?

- Som jag sa, varken jag eller min tränare Jörgen är rädd för en utmaning och vi älskar att skapa hype och ge det som fansen vill se. Kenneth började bra i vår förra match och jag tror många skulle undvika en rematch. Men inte vi, vi älskar detta. 

Rundt om i Norden er det jo hundrevis av aspirerende MMA-fightere. Hva er ditt beste råd til dem?

- Mitt bästa råd till alla är att gör en ordentlig amatör karriär, ni får så mycket match erfarenhet och ni lär er så mycket under den tiden. Och under den tiden hinner ni utvecklas självklart som fighters rent fysiskt men den största delen mentalt. Ingen sparring, ingen träning, ingenting kan vara lika utvecklande för en fighter som att gå matcher. Och som amatör kan ni gå hur mycket ni vill och ni behöver inte tänka på record.

Turneringsformatet til IMMAF er muligens det tøffeste sportsformatet i verden. Hvordan forberedte du deg til disse kampene, og hva endres nå som du kun skal gå enkeltmatcher som proff?

- Det är den mest ultimata sporten, och den är väldigt tuff, och konkurrensen är stor. Och inom dessa turneringar är det väldigt tufft, som jag sa, invägning varje dag, och går du långt i en turnering så kan du ha 4-5 matcher. Det är tufft. Och vi har heller ingen specifik motståndare att förbereda oss för. Man kan möta precis vem som helst. Olika stilar, olika länder, olika fighters. Men det är en rolig upplevelse och jag är glad att jag har fått den. Och jag har utvecklas enormt mycket under dessa turneringar. Men jag är också väldigt glad och tacksam att ni vara proffs, för detta är en dans på rosor. En invägning, som till och med är dagen före. Vi vet oftast många veckor innan matcher vem vi ska möta. Vi får betalt när vi fightas, vi får mer uppmärksamhet, och vi fightas alla för att nå till toppen. Dessutom älskar jag att fightas. Kan det bli bättre? 

Har du noen du vil nevne eller takke avslutningsvis?

- Jag vill tacka alla som supportar mig. Jag vill även tacka alla mina nya norska fans.