Andreas Lagaard: - Dette blir amatørkamper med fullkontakt

30222272_10160366310990615_3291813985359233024_n.jpg

Battle Arena, en av Nordeuropas største rene amatørshow i MMA med hovedbase i Birmingham, har nettopp annonsert at de vil arrangere norske tittelkamper for sitt show 7. juli.

- Dette blir amatørkamper med fullkontakt og fem ganger tre minutter kamptid i et tjuefire fots proffbur. Og vinnerne av disse vil bli kåret til Battle Arenas norske tittelholdere.

MMA Norway har snakket med Andreas Lagaard, ildsjel på Frontline Accademy og i det norske MMA-miljøet generelt, angående denne nyvinningen for norsk MMA.

Du kan kanskje begynne med å presentere deg selv for det norske MMA-publikummet for de som ikke kjenner til deg?

- Ja, mange har vel hørt meg kommentere på Viasats MMA-sendinger sammen med Ole Pedersen, Kenneth Bergh eller Mohsen Bahari. Men jeg er mer enn bare en flott dialekt og dårlige ordspill. Jeg har bakgrunn fra selvforsvarsjujitsu under Rune Henriksens system, han som nå driver Gym Ila i Oslo. Begynte på BJJ i 2003 og tenkte da at det var mye av det samme. Dog etter x antall kvelninger og brekninger av diverse ekstremiteter skjønte jeg at så ikke var tilfelle og oppdaget hvor gøy det var å utøve denne typen mer fullkontaktsorienterte sporten. Endte opp med gull i European Open i lillebelte i 2009 og ble gradert til brunbelte av Eduardo "Teta" Rios i 2011. Men MMA hadde alltid vært min store interesse fra jeg fant UFC 2 på videokassett på den lokale Hydrostasjonen i Kristiansund i 1995 og jeg gikk min første amatørkamp i 2010 uten merkverdig suksess for å være veldig ærlig. I 2012 sto jeg med en amatørreccord på 2 poengtap og 1 uavgjort og var overbevist om at talentet mitt ikke akkurat lå for denne sporten.

Men?

- Sommeren 2012 ble det avholdt EM i C-Shooto, samme show som jeg hadde tapt innledende kamp på de to foregående årene, og jeg samlet sammen en gjeng fra Frontline for å dra nedover. De to forrige gangene hadde jeg dratt alene, men nå var vi fem stykker som dro nedover som alle ville bli en viktig del av det norske MMA-miljøet på sitt vis i de kommende årene. Min treningskompis fra BJJ, Jørgen Gad som nå driver Artpro i Oslo hvor han lager blant annet custom tannbeskyttere for de riktig proffe gutta, banket seg vei til en sølv. Joachim Tollefsen, som nå er proff og på vei inn i Cage Warriors, gikk tre kamper på ca femten minutter (tysk effektivitet i Frankfurt) og tok med seg bronsemedaljen. Sulim "Gentle Giant" Dzhamurzaev ble dessverre bortdømt i sin første kamp mens jeg og Kenneth Bergh begge tok gull i henholdsvis minus og pluss 100 kilo. Tok Nordisk gull i samme sportsgren den høsten og det overbeviste meg om at MMA var tingen for meg.

Du er jo kjent av de i miljøet som en "mr. fixit" når det gjelder kamper? Hvordan begynte det?

- Det begynte vel med de gangene jeg gikk i C-Shooto og jeg så viktigheten av å utvikle kamperfaring på amatørnivå selv om du hadde annen relevant kampsportbakgrunn. MMA er jo absolutt en egen gren i seg selv og mye må modifiseres og flikkes på for å tilpasses et unikt sett med regler. Jeg tilbrakte mye tid online for å finne kamper til meg selv og fikk mange internasjonale kontakter som jeg siden har brukt for å skaffe også andre utøvere matcher over hele Europa. For Kenneth Bergh, Joachim Tollefsen, Jack Hermansson, Håkon Foss, Bernat Pados, Jakub Grzegorzek, Kenneth Evensen og mange mange fler opp gjennom årene. 

Men nå er det Battle Arena som gjelder?

- Ja, vi på Frontline har jo et luksusproblem, vi har rundt tretti amatørfightere, og det er nærmest en heltidsstilling å fikse kamper til alle som vil ha. Men de siste to årene har vi samarbeidet med Battle Arena og promotoren der James Price som har vært i stand til å matche opp til ti av våre utøvere på ett enkelt show og den profesjonaliteten han har utvist har jo vært gull verdt for oss.

Og nå ble du utnevnt til norsk direktør for Battle Arenas satsing - hva innebærer det?

- Mer ansvar? Neida, de vil ha en representant for hvert land de får fightere fra og vår historikk med dem gjorde at jeg ble valgt. James Price presenterte meg så for ideen om å kjøre Battle Arena nasjonale tittelkamper for Norge og jeg ble tent umiddelbart. Amatørutøvere får jo lite oppmerksomhet, men en norsk tittel er jo absolutt noe man kan smykke seg med og kanskje overbevise potensielle sponsorer om å hoste opp noe støtte for.

Og nå er det ca to måneder til de første norske fullkontakt tittelkampene skal avholdes. Hvordan går matchingen?

- Vi har fått massiv respons fra hele MMA-Norge og har to tittelkamper matchet allerede og to til nesten bekreftet og en femte avhenger av resultater fra MMA Trondheims merkekampstevne 5. mai. 

Kan du avsløre noe om de to som allerede er bekreftet?

- Vi kan offentliggjøre den første norske tittelmatchen her og nå. Eskild Magnussen fra Frontline Academy vil møte Inge Paulsen fra Spartacus MMA om 93-kilos tittelen. Dette er to store atletiske lettungvektere med masse kraft i knyttnevene og begge favoriserer det stående gamet så dette blir nok fyrverkeri. Og så er det en litt sånn vennskapelig hat-match på gang også da Inge i sin forrige kamp brakk kjeven på Eskilds teamkompis William Werenskiold med et slag han hentet helt fra Sørlandet nå tidligere i år. 

30944310_10156415718279744_1480396733_o.jpg
30850065_10156415814684744_824420413_o.jpg

Så dette vil da bli første "norske" fullkontaktshow i MMA? Hva er planen for å løfte frem satsingen sånn at det norske folk setter seg opp i sofaen og følger med?

- Vi har flere større mediaaktører som har vist interesse for livestreamen vi har kjøpt rettighetene til. Også flere sponsorer har meldt sin interesse så dette baller raskt på seg. Og vi er i prat med selveste Cage Warriors om å kanskje få vinnerne av de norske tittelbeltene inn i amatørturneringen de skal avholde til høsten for å rekruttere nye talenter de skal signere proffkontrakt med. Så følg med, her går det raskt i svingene og utvikler seg fra dag til dag!

Om det er noen coacher eller fightere som vil melde seg på, hvordan får de kontakt med deg?

- De av dere som jeg ikke konstant maser på via facebook allerede kan sende meg en mail på alagaard@hotmail.com. Og husk at interessen er enorm og det går fort unna her!

Endelig får vi ett  "norskt" show der unge talenter kan få vist seg fram, dog absurd nok er det i England på grunn absurd lovgivning. Vi ønsker Andreas Lagaard og teamet bak Battle Arena lykke til med innspurten frem mot showet! Og til alle der ute, klikk dere inn på Battle Arena sine sider på facebook for kontinuerlige oppdateringer.