Supertalentet Jon «Wonderboy» Vetle Furuheim er Norges nye kampsportstjerne

21192216_649703955225305_5664262537464303454_n.jpg

Han har gått over 120 kamper og har 14 tittelbelter. Supertalentet Jon Vetle er bare 15 år, men har allerede ti års erfaring med kampsport. Han er på stødig kurs til å nå målet sitt; nemlig å konkurrere i UFC.
 
Startet karrieren med Taekwondo

Jon Vetle startet karrieren sin tidlig med taekwondo, men etter en ferietur til Thailand var det ingen tvil om hva unggutten ville vie livet sitt til. 

- Jeg startet med Taekwondo når jeg var fem år, og gikk en del kamper. Men når jeg var syv år oppdaget jeg thaiboksing etter jeg var på en ferie med mamma og pappa i Thailand. Jeg fikk lov til å prøve det, og forelsket meg med en gang. Når vi kom hjem igjen til Norge ville jeg fortsette med dette, men vi fant ingen klubb på Kolbotn, hvor jeg kommer fra. Pappa ringte rundt og kom til slutt i kontakt med Chris Nilsen på Frontline Muay Thai i Oslo. De hadde ikke partier for barn på den tiden, men jeg startet å trene med Chris på tomannshånd og har holdt på siden da.
 
Vant semiproff-debuten i BCMMA

Det er ikke alle som kun er 15 år når de går sin første semiproffkamp, og særlig ikke under en like stor organisasjon som BCMMA. 

- Jeg hadde min første semiproffkamp under BCMMA i november, og det var utrolig kult å konkurrere på en så stor galla på min første kamp. Jeg var overraskende lite nervøs og gledet meg til endelig å få gå en ordentlig MMA-kamp. Det er dette jeg har trent for siden jeg startet, så det var absolutt et stort skritt i riktig retning. Det føltes som en stor drøm som kom i oppfyllelse, og jeg kan endelig kalle meg en MMA-fighter og ikke bare en thaibokser. Jeg har blitt kjent for å være en thaibokser, så det var utrolig kult å vinne på submission i den første runden mot Europamesteren i BJJ. Jeg tror mange undervurderer bakkeferdighetene mine, i hvertfall når det kommer til MMA sammenheng.
 
Verdensmester i K1 -58 kg, under 16 år

Bare en drøy måned etter Jon Vetle vant semiproff-debuten i MMA deltok han i verdensmesterskapet i K1 Official. Her deltok han i -58 kilosklassen for utøvere under 16 år.

- Dette var første gang jeg deltok på K-1 Official sitt verdensmesterskap, så det var en kul ting å oppleve. Jeg har sett på showene de har holdt i Japan mange ganger, så det var spesielt å konkurrere under samme promosjon som mange av verdens største stjerner. Promotoren for showet er arrangøren av Bellator, og jeg sa til han at han måtte lage plass til meg i Bellator kickboxing når jeg ble 18 år. Dette var min tredje K-1 VM-tittel, men det føltes ekstra spesielt når det var under et så anerkjent navn som Bellator.
 
Aktiv hverdag

Som 15-åringer flest går Jon Vetle på skole, men for å nå toppen innenfor en idrett må man prioritere et strengt treningsregime. Hvordan ser en vanlig uke ut for deg?

- Jeg har én til to dager i uken hvor jeg kun er hjemme og gjør lekser, avhengig av hvordan skoledagene ser ut. Jeg rekker ikke så mye annet enn å trene og gå på skolen. For meg er trening mer enn bare en hobby og jeg gleder meg til hver eneste trening. Det er mitt fristed i hverdagen, og jeg jobber ekstra hardt på skolen for å få tid til mer trening i fritiden. Jeg har som mål å komme meg til UFC, og jobber hver eneste dag for å nå målet mitt. Og jeg tror jeg kommer dit hvis jeg fortsetter å legge inn like mye tid og variert trening.

- Jeg må også fortsette å konkurrere i forskjellige stilarter siden det ofte er vanskelig å få kun MMA kamper, i hvertfall når man bare er 15 år. Jeg tror mange fokuserer for mye på kun MMA og venter alt for lenge mellom hver kamp. Jeg tror at man blir en bedre utøver når man konkurrerer i forskjellige kampsportgrener, også tror jeg at det er viktig at man ikke er redd for nederlag. Mange er nok redde for å prøve forskjellige ting i frykten for å tape, men for meg er alt dette bare trening for at jeg skal komme meg til UFC.
 
Superstjerne på sosiale medier

Jon Vetle har 62 tusen følgere på Facebook og 33 tusen følgere på Instagram. Det er det kun én MMA-utøver i Norge som har flere følgere enn Jon Vetle på sosiale medier, og det er Emil «Valhalla» Meek. Hva tenker du om fanskaren du har opparbeidet til nå?

- Det er dødskult at så mange følger med! Det blir litt surrealistisk av og til, men det er helt klart veldig morsomt. At det kun er Emil Meek som har flere følgere visste jeg faktisk ikke. Det er kult siden jeg legger ned en god del tid i det, og prøver å gi folk et innblikk i hverdagen min. Man blir jo ekstra motivert til å gjøre det som kreves for å ta et UFC-belte hjem til Norge. 

Hvordan føles det når kjente MMA-utøvere som Anthony «Showtime» Pettis og TJ Dillashaw gir deg oppmerksomhet på sosiale medier?

- Det er helt sykt hver gang jeg scroller nedover på Instagram og ser at en av stjernene har startet å følge meg. Jeg husker når Anthony Pettis startet å følge meg. Jeg satt og pugget til muntlig matteeksamen å skulle ikke på skolen før klokken ti. Jeg så det klokken tolv på natta og ringte til treneren min som hadde lagt seg. Jeg glemte helt hva klokka var siden jeg var så gira. 

Fremtiden

Mange kampsportsutøvere- og tilhengere drømmer om en legalisering av MMA i Norge. Hvordan tror du fremtiden for MMA i Norge ser ut, med tanke på deg selv og andre utøvere?

- Jeg håper virkelig MMA blir lovlig i Norge snart. Det hadde vært sykt kult å debutere som proff på hjemmebane. Vi henger så langt etter på grunn av regler når det kommer til MMA og thaiboksing. Jeg er såpass heldig at jeg har mange som støtter meg og jeg får reist mye for å kunne konkurrere, men jeg tror at om vi skal få store stjerner ut fra Norge så må vi kunne gå amatørkamper på hjemmebane. For meg så fortsetter jeg akkurat som jeg gjør nå, og tar alt av kamper som dukker opp. Jeg ble akkurat tilbudt en tittelkamp i BCMMA mot en med ni seiere og null tap, men de hadde rotet med vekten min og gitt meg kamp i 61-kilosklassen. Jeg skulle gå i 56-kilosklassen.

- Det siste jeg har hørt angående kampen er at BCMMA og treneren min snakker om vektklassen, så forhåpentligvis ordner det seg. Og hvis det ikke blir en tittelkamp nå, så kanskje det blir det neste gang. Jeg stresser ikke. Jeg tar en kamp om gangen og fokuserer på å bli bedre for hver dag.


Her er en imponerende oversikt over titlene til Jon Vetle:

2x ISKA European Thaiboxing Champion
ISKA Scandinavian Thaiboxing Champion
2x ISKA K-1 World Champion
ISKA Thaiboxing World Champion
K-1 Official World Champion
Oslo Fight Night Champion
3x Nordic Open K-1 Champion
2x Nordic Open Kickboxing Champion
Rising Muay Thai Stars Champion
Strømmen Fight Zone Champion
2x Kids Cup Champion