Thomas Moon Lee: "Kampsporten har betydd alt"

En lang og imponerende MMA-karriere nærmer seg slutten for Thomas Moon Lee, men først er det avskjedskamp ved Superior Challenge 15 i Stockholm.

I dette intervjuet gir Thomas Moon Lee oss et innblikk i karrierens oppstart, de tidlige årene og hva MMA har betydd for ham personlig. Han omtaler også inspirerende treningspartnere og trenere, samt Oslo Fight Center og veien videre etter avskjedskampen ved Superior Challenge 15 som finner sted 1. april.

Sporten ble omtalt som dødskamp og menneskelig hanekamp

- Jeg drev en Thaiboksing klubb i gamlebyen i Oslo da jeg hørte om Shootfighting for første gang. Jeg reiste over til Gøteborg i Sverige og trente under August Wallén, og var tilknyttet Shooters i mange år. Jeg fungerte som norsk koordinator for stilarten og ble norsk mester og nordisk mester (to ganger) i Shootfighting, noe som da var det høyeste man kunne komme på den tiden. 

Jeg ville etter hvert ha nye utfordringer og bestemte meg for å satse profesjonelt innen MMA. Dette var i 2003 da jeg omtrent på samme tid etablerte og drev Mixed Style Academy som lå på Grünerløkka i Oslo. På den tiden levde jeg mesteparten av livet på gymmet, og det var derfor mulig å satse hundre prosent på sporten. 

Perioden fra 2003-2006 var vel på mange måter da jeg var på mitt beste i og med at jeg kunne dedikere all min tid og fokus på sporten. Det var ikke mye presse på den tiden bortsett fra negativ omtale hvor MMA blant annet ble omtalt som dødskamp og menneskelig hanekamp, noe som gjorde at vi ikke akurat følte vi ble gitt den oppmerksomheten vi fortjente.

Derfor er det utrolig godt å se at den nye generasjonen utøvere får den sportslige oppmerksomheten de fortjener.

Unikumet Joachim Hansen

- August Wallén som grunnla Shooters har selvfølgelig hatt stor betydning for meg som trener i og med at jeg var tilknyttet Shooters i så mange år. I de senere år må Marcus Jacobsen og Aristo Manzouri også nevnes. Av treningspartnere er det selvfølgelig viktigst å trekke frem unikumet Joachim Hansen som jeg trente med i mange år, og som dessverre ikke har fått den anerkjennelsen han burde hatt her i Norge. Av andre dyktige er Simeon Thoresen og Knut Håland verdt å få med. 

Foto: Simen Kjellin

Foto: Simen Kjellin

Vi hadde også mange aktive i Team Ookami da Mixed Style Academy eksisterte, hvor blant annet Ståle Nyang, Halvor Hagen, Joachim Hallum, Tor Olav Hauge, Andy Yu og John Oskar Hammer var blant de mest aktive. Mohsen Bahari var på den tiden aktiv i Muay Thai, og i grunn er alle jeg har hatt gleden av å trene med vært viktige for meg i sporten. Det blir umulig å nevne alle.

Andre som har inspirert og som ikke må glemmes er selvfølgelig grappling-fenomenet Jon Olav Einemo.

VHS-kassetter fra Japan og USA

- Vi trente nok en smule hardere i gamle dager og det kunne gå tøft for seg på trening. I tillegg måtte vi nok i større grad jobbe selv med å finne teknikker og utvikle det som fungerte i kamp. I dag er det mye lettere med sentre som tilbyr rene MMA-klasser, og hvor alt er så tilgjengelig på internett. Selv måtte jeg bestille opptak på VHS-kassetter fra Japan og USA med stevner og instruksjoner.

Høydepunkt i karrieren

- Høydepunktet var nok å vinne European Vale Tudo Grand Prix, og da jeg gikk i Shooto i Japan. Jeg tapte kampen på dommeravgjørelse, men det var en stor opplevelse allikevel. Et annet høydepunkt var da jeg gikk i M-1 Russia vs World i St. Petersburg i 2003. Jeg vant kampen på litt over ett minutt via triangel mot en tidligere sambo mester.

Kampsporten har betydd alt

- Jeg har måttet sagt fra meg en del jobbmuligheter opp gjennom årene, og sliter fortsatt økonomisk fra den tiden jeg var mest aktiv. Så man kan trygt si at jeg har ofret en god del, men jeg angrer allikevel ikke på noe. Jeg må si at kampsporten har betydd alt for livet mitt og gjort meg til det mennesket jeg er i dag. Det er flott å se at utøvere i dag faktisk kan ha et levebrød av å være aktiv, selv om det fortsatt er forbeholdt de som kommer seg til toppen. 

Jeg kan ikke akkurat si at det var økonomisk motivert da jeg startet å konkurrere, og for å sette det i perspektiv kan jeg jo røpe at da jeg gikk i Shooto i Japan fikk jeg hele 1000 dollar i "fight purse".

Foto: Simen Kjellin

Foto: Simen Kjellin

Forberedelser til avskjedskamp

- Det er en kabal som skal gå opp med tanke på at jeg jobber fulltid og fortsatt underviser på kveldene på Oslo Fight Center. Jeg har forsøkt å hente inn forskjellige treningspartnere som kommer inn på de øktene jeg har satt av til min egen trening. Jeg skulle selvfølgelig ha trent med flere andre profesjonelle, men er låst til jobb på dagtid. Jeg trener blant annet med krigeren Kuba (Jakub Grzegorzek) som jeg har trent med i mange år da Team Hellboy eksisterte. Han skulle gå kamp nå i Japan, men den ble utsatt til august og han er foreløpig satt opp som reserve ved Superior Challenge hvis det skulle bli endringer på kortet.

Jeg har også hentet inn Poria Rashidi som er norgesmester i boksing ettersom han jeg møter i Stockholm er en eksplosiv bokser. Jeg har vanskelig for å tro at motstanderen min er raskere en Poria som også har trent en del MMA de siste årene. Selvsagt er det flere dyktige i vår egen stall på Oslo Fight Center, så jeg får all den hjelpen jeg trenger.

Som en av coachene har jeg Enrique Parraguez som er en av våre dyktige instruktører på OFC, og som selv er utøver. Min motstander Michel Ersöy er som sagt en eksplosiv bokser som trener på Allstar i Stockholm. Han er vel det man kan kalle en up and coming fighter som sikter seg inn på en karriere i MMA. 

Oslo Fight Center

- OFC var jo primært et Krav Maga senter, men det har etter hvert blitt en bra gruppe både på Muay Thai, Submission wrestling og MMA. Vi har flere som kommer til å debutere i konkurranser om ikke alt for lenge håper jeg og vi har jo allerede hatt to utøvere på amatør landslaget, samt Juan Lashari Frantzen som holder en tittel i BCMMA og Philip Remy Nygård som også er en å se opp for. 

Jeg kommer til å satse mer på konkurranse-teamet når jeg selv har lagt opp, og bruke de kontaktene jeg har opparbeidet meg gjennom årene og få gitt utøvere mulighet til å bygge seg en karriere.

Thomas Moon Lee går sin avskjedskamp mot Michel Ersöy ved Superior Challenge 15 som går av stabelen 1. april i Stockholm, og billetter kan kjøpes her.