Simen Nysæter: - Jeg føler meg i kanonform!

Foto: Pål Morten Skaret, Namdalsavisa

Foto: Pål Morten Skaret, Namdalsavisa

Etter en knusende seier på teknisk knockout i sin proffdebut er Simen Nysæter nå klar for å entre ringen mot tyske Philipp Thiele ved Oslofjord Convention Center.

Simen Nysæter markerte sin ankomst i boksingens proffverden ved å gjøre kort prosess på Miklos Kovacs ved Battle of Bergen i juni i år, og i neste uke returnerer den hardtslående namdalingen til ringen igjen for et oppgjør mot Philipp Thiele fra Tyskland.

I dette intervjuet gir Simen Nysæter oss et innblikk i karrierens begynnelse, hva satsingen har krevd, hvorfor han stadig er på reisefot, overgangen fra amatør til proff og ikke minst forberedelsene til sin kommende kamp som braker løs 21. oktober.

Trene litt boksing for moro skyld

- Mine første år som bokser husker jeg som bare lek og moro. Jeg flyttet hjem til min far Einar Marius Nysæter i Namsos i 2010, og når jeg kom dit begynte vi å trene litt boksing for moro skyld. Han har vært tidligere norgesmester fem ganger, men som sagt så begynte vi bare for mosjonens skyld.

Jeg følte at jeg tok ting ganske lett, og vi bestemte oss for å prøve en kamp. Etter den kampen var jeg hekta, så derfra begynte vi å trene ordentlig. Jeg dominerte ikke fra starten av og jeg måtte gå gradene, men innen kampsport tror jeg man "skjønner" ting etter en viss tid, og man forstår hvordan man vinner kamper jo lenger tiden går. Alle kan slå, men det er så mye mer enn det.

Må ofre ting for å nå dit man vil

- Jeg husker godt en telefonsamtale med min far der vi ble enige om at det å drive med andre idretter for moro skyld går greit. Men når jeg begynte å nærme meg elitenivå i boksingen gikk ikke det lenger, da måtte jeg enten virkelig satse eller la være. Det ble til at jeg satset og vi har kommet et godt stykke i dag, men vi er langt fra målet. 

Det har krevd mye av meg, og man må ofre ting for å nå dit man vil. Dette gjelder både søvn, tid med familie, venner, konfirmasjoner, bursdager og helligdager. Akkurat nå når jeg skriver dette så skulle jeg vært i Trondheim på konsert, som jeg fikk i bursdagsgave fra kjæresten min, men jeg er i Manchester og sparrer opp imot min kamp 21. oktober. Det er prisen man må betale for å få til det man vil, og det gjelder nok for alle som vil oppnå noe uansett om det er en idrettskarriere, bedrift eller lignende.

Jeg har også tatt en bachelor som elektroingeniør samtidig som jeg bokset på landslaget, så jeg har ikke hatt noe tid til overs.

Foto: Pål Morten Skaret, Namdalsavisa

Foto: Pål Morten Skaret, Namdalsavisa

Ta respekten i ringen

- Grunnen til at jeg reiser mye er at jeg føler det hjelper meg med å utvikle meg ikke bare teknisk, men også mentalt som bokser. Jeg har vært et par ganger i Cuba, og du kan se for deg å komme inn på gymen der det er 40 cubanske boksere som stiller seg i kø for å sparre mot deg. Jeg prater ikke språket, og må ta respekten i ringen. Boksing er nesten mer mentalt enn det er fysisk.

Jeg har også lært at jo mer jeg reiser, jo flere kontakter får jeg. Mange henvender seg til meg for å få være med dit jeg reiser fordi jeg har blitt kjent med mange personer på de riktige stedene.

Fra amatør til proff

- Min amatørkarriere har vært utrolig lærerik og jeg rakk å bli nordisk seniormester og to ganger norgesmester som senior. Det å bli profesjonell var vel noe jeg hadde tenkt på lenge, og jeg hadde fått tilbudet flere ganger før jeg valgte å bli det. Jeg hadde mine planer om hva jeg skulle gjøre før jeg ble proff. Jeg skulle for eksempel til Los Angeles og Las Vegas for å prøve meg på profftilværelsen der med sparring og så videre.

Jeg var mye på gymen til Mayweather i Las Vegas og sparret, jeg kjørte fra gym til gym i Los Angeles og tok den sparringen jeg fikk. Når jeg kom hjem derfra fikk jeg tilbudet fra Cecilia Brækhus og ting bare skjedde veldig raskt. 

Et stort mål var oppnådd

- Etter proffdebuten satt jeg igjen med en fantastisk følelse - et stort mål var oppnådd. Jeg var jo så heldig at jeg fikk bokse på Brækhus sitt aller første show i Spektrum også, men da som amatør. Det var vel mer folk i Spektrum enn det var på Koengen i Bergen, men det å kunne kalle seg selv proff var det noe eget ved.

Den største overgangen fra amatør til proff er vel alt som skjer rundt boksingen. Aviser og TV krever tid og energi, men det er en del av showet og noe av det som gjør det mulig for meg å drive med dette. Så jeg må nesten takke dere som viser interesse for det jeg holder på med! 

Ellers så er det jo selvfølgelig tynnere hansker og flere runder, selv om min proffdebut bare varte i en og en halv runde.

Hard trening og tøff sparring

- Min typiske treningsleir er framtidsrettet og vi tenker alltid framover. Jeg trener på ting som skal utvikle meg videre som bokser, og konstant nye ting som vil utvikle mine ferdigheter. Nå om dagen har jeg hard trening og tøff sparring mot engelske boksere, og det blir å toppe formen inn mot kampen.

Jeg vet veldig lite om min motstander bortsett fra at han er høyrehendt, høyere enn meg og tyngre enn meg. Det er veldig lite informasjon å finne om han, så jeg får ta ting på sparket. Men jeg har lagt ned mange timer med bra arbeid, og jeg føler meg i kanonform!

Jeg vil beskrive meg selv som en underholdende bokser med godt blikk og gode reaksjoner. Jeg er på mitt hurtigste noensinne nå og det vil ha mye å si i kampene mine som kommer. Dere kan forvente dere en underholdende kamp som ikke vil gå tiden ut. Ikke gå glipp av det!

MMA og Conor McGregor

- Ja, såklart har jeg et forhold til MMA, og Conor McGregor har jo lagd et utrolig underholdende show å se på! Når Emil Weber Meek bodde i Trondheim trente jeg også mye med han og Thomas Formo.

Simen Nysæter bokser sin andre proffkamp 21. oktober ved Oslofjord Convention Center i Stokke, hvor stevnets hovedkamp er oppgjøret mellom Cecilia Brækhus og Mikaela Laurén.